Ana Sayfa
Duyurular
Sosyoloji Camiasının Acı Kaybı: Prof. Dr. Mehmet Cihat Özönder'i Kaybettik

Sosyoloji Camiasının Acı Kaybı: Prof. Dr. Mehmet Cihat Özönder'i kaybettik

22 Temmuz 2007 Türkiye Genel Seçimleri sonrasında İstanbul 3. Bölgeden Milletvekili seçilen Sosyoloji camiasının değerli akademisyenlerinden Prof. Dr. Mehmet Cihat Özönder, mazbatasını almak üzere İstanbul'a giderken Esenboğa yolu Şenyurt Mevkiinde meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybetti. 

Prof. Dr. Özönder için görev yaptığı Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi'nde bir tören düzenlendi. Törene Özönder'in ailesinin yanı sıra akademi ve siyaset dünyasından katılılanlar oldu. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde Prof. Dr. Özönder ile görev yapan Prof. Dr. Gülay Arıkan, Özönder'in esprili kişiliğiyle, çalışkanlığıyla, yazdığı eserlerle ve Türkiyat konusunda yaptığı çalışmalarla tanındığını belirterek, ölümünün derin bir üzüntü yarattığını ifade etti. Törende konuşma yapan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen de Özönder'i uzun yıllardır tanıdığını ve birlikte çalışma imkanı bulduğunu belirterek, "Cihat'ın Almaata'dan Tiflis'e kadar izleri vardır. Her yerde sevecenliği ve efendiliği ortaya çıkmıştır. Cihat sana bir kez daha teşekkür ediyorum ve Tanrı'dan rahmet diliyorum. Ailesi, üniversitemiz ve Türkiye'nin başı sağ olsun" dedi. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Özönder'in naaşı, Kocatepe camisine götürülerek, burada öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra Karşıyaka mezarlığında toprağa verildi.            

PROF. DR. ÖZÖNDER'İN HAYATI
          

1947 yılında Ankara'da doğan Prof. Dr. Mehmet Cihat Özönder, Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden 1971 yılında mezun oldu. Lisans öğrenimini tamamladıktan aynı bölümde yüksek lisans yapmaya başlayan Özönder, aynı zamanda bölümde Arş. Gör. olarak akademik hayata adımını attı. "Manisa ve Salihli'de Meskun Kazak ve Bulgaristanlı Göçmenlerin Sosyo-Kültürel Yapıları" başlıklı tez çalışmasıyla Sosyoloji Doktoru unvanını alan Özönder (1979), aynı yıl içersinde "Yardımcı Doçent Doktor" unvanını almaya hak kazandı. Hacettepe Üniversitesi'ndeki görevine devam ederken, gelen davet üzerine Güney Kore'nin Seul kentindeki üniversitede (Hankuk University of Foreign Studies) misafir Öğretim Üyesi olarak çalışmaya başlayan Özönder, buradaki çalışmalarını iki yıl sürdürdükten sonra geri döndüğü Hacettepe üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde "Doçent Doktor" unvanını aldı (1984. 1992 yılında Edebiyat ve Sosyoloji Profesörü olan Özönder, uzun yıllar Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanlığı görevini sürdürdü.

Hacettepe Üniversitesi'nde Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'ni kuran Prof. Özönder, 1991 yılında da Kök Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Vakfı'nın (KÖKSAV) kuruluşunu gerçekleştirerek, vakfın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü. Üniversitede lisans ve lisansüstü seviyelerde Genel Sosyoloji, Kurumlar Sosyolojisi, Kültürel Değişme, Sosyal Değişme, Gelenekler ve Görenekler, Türk Sosyo-Kültür Yapısı, Kent Sosyolojisi derslerini veren Özönder, bu konularda lisans, yüksek lisans ve doktora tezleri yönetti. Hacettepe Üniversitesi dışında ayrıca, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü'nde "Türk Dünyasının Sosyo-Kültürel Yapısı", Kore Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nda da "Kore Kültürü Araştırmaları" dersleri verdi. Başbakanlıkta dış Türkler konusunda müşavirlik görevinde bulunan Özönder, Dış Türkler ve Türk kültürü konusunda faaliyet yürüten çeşitli derneklerde görev aldı. 
Yurtdışında (Çin, Rusya, Bulgaristan, Yunanistan,  Romanya, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan,...) pek çok kongre, konferans ve sempozyuma katılan Prof. Dr. Mehmet Cihat Özönder, iyi derecede İngilizce ve Korece bilmekteydi. Prof. Dr. Özönder'in yayınlanmış pek çok akademik çalışması bulunmaktadır. 

Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ailesi olarak, merhuma Allah'tan rahmet, ailesi, yakınlarına ve Türk sosyoloji camiasına sabır ve başsağlığı diliyoruz.

Fotoğraflar