Ana Sayfa
Duyurular
Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Cezayir İle Bağlantıları Kuvvetlendiriyor
Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Cezayir ile Bağlantıları kuvvetlendiriyor

Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Cezayir ile Bağlantıları kuvvetlendiriyor

Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümünün Cezayir Souk Ahras Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği Kimlik ve Kültürel Farklılık konulu 2.Uluslararası Türk ve Cezayir Sosyal Bilimler Konferansı 14-15 Kasım 2017 Salı ve Çarşamba günleri Sakarya Üniversitesi Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

İki ülkenin katılımcıları ile başlayan konferans, konferans Başkanı ve Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan’ın açılış konuşması ile başladı. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Elmas ve Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun protokol konuşmalarından sonra program, IRAM Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Uysal’ın “Türk-Cezayir İlişkilerinin Tarihsel ve Sosyolojik Zemini” konulu verdiği konferansla devam etti. Konferansın ardından da bilimsel çalışma oturumlarına devam edildi.

100 civarında konuşmacı katılımcının yer aldığı konferansta 15 sayıda oturum gerçekleştirildi. Konferans eşbaşkanı Prof. Dr. Şan, ilkinin Cezayir’de ikincisinin de üniversitemizde gerçekleştirilen konferans ile kökü çok eski yüzyıllara dayanan Cezayir ve Türk toplumları arasında yeniden bir köprü kurma fırsatı bulduğumuzu söyledi. Coğrafyamızın yeniden Batılı güçler tarafından dizayn edilmeye çalışıldığı, kendi kaderimizi kendi inisiyatifimizle çizeceğimize emperyal güçlerin yüz yıl önce olduğu gibi yine topraklarımıza tasallut  ettiği bu dönemde bu konferansın bizzat kendisi büyük önem taşımaktadır. Biz Türkiye olarak içinde bulunduğumuz coğrafyanın ve tarihin bize yüklemiş olduğu misyonun farkında olarak kendi geçmiş deneyimimizle hesaplaşma çabası içinde geleceğe emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

Mazereti ile katılma imkanı bulamayan eş başkan Prof. Dr. Fevzi Bendri adına konuşan Prof. Dr. Rıda Selatnia ise iki ülkenin bu tür verimli ortak çalışmaları sürdüreceğine inanıyoruz dedi.

Konuşmacılar, yaptıkları sunumlarda Türkiye ve Cezayir’in kardeş ve dost olduğuna, iki ülke arasında kültürel yakınlık bulunduğuna vurgu yaparak iki ülke arasında her alandaki ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi gerektiğine ve iki ülke arasında akademisyenler birliği kurulmasına vurgu yaptılar.

Prof. Dr. Menadi Osman tarafından yönetilen kapanış oturumunda alınan konferans tavsiye kararlarının Doç. Dr. Ali Arslan tarafından okunmasından sonra hatıra fotoğrafı çekilmesi ile program son buldu.