Ana Sayfa
Duyurular
Öğretim Üyelerimiz Ukrayna'daydı

Öğretim Üyelerimiz Ukrayna'daydı

Üniversitemiz Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. H. Musa Taşdelen, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Şan ve Hendek Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Sofuoğlu 12–26 Ağustos 2007 tarihlerinde Ukrayna’da bir dizi inceleme ve araştırma ziyaretlerinde bulundular.

Öğretim üyelerimiz incelemelerinin ilk ayağını oluşturan çalışmalarında, Ukrayna geleneksel kültür ve tarihi üzerine yaptıkları incelemelerde Kiev, Livov, Çernihiv şehirlerinde çeşitli köylere ziyaretlerde bulunarak geleneksel Ukrayna kültür ve folkloruna ait unsurları araştırma imkânını buldular. Buralarda çeşitli Üniversite ve akademisyenlerle görüşme imkânı da bulan öğretim üyelerimiz gezilerinin ikinci ayağını oluşturan Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde de Tatar topluluğu üzerine yaptıkları çalışmada bu bölgede yaşayan Kırım Tatarları’nın sorunları, gelecek beklentileri ve kimlik algıları konusunda araştırmalarda bulundular. Bu anlamda Bahçesaray, Simferapol (Ak Mescit), Yevpatori, Sivastopol şehirlerinde yaşayan Tatar aileleri ve kitle önderleri ile yapılan derinlemesine mülakatlarla Tatar Türk kültürüne ait geleneksel folklorik unsurlar üzerinde çalışıldığı gibi Tatarların sorunları konusunda da Türkiye ile Tatar toplumu arasında yapılabilecek işbirliği imkânlarının zemini de ortaya konulmaya çalışıldı.
 

Akademik Heyetimiz Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemil Kırımoğlu ve Karay Türkleri Lideri Gazal Bey’e de ziyarette bulunarak çeşitli konularda görüş alışverişinde bulundular. Öğretim Üyelerimiz ziyaretleri sırasında akademik işbirliği konusunda da önemli adımlar attılar. Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Sosyal Bilimler Akademisi, Tarih, Tatarca ve Türkçe bölümlerine yapılan ziyaretlerin yanında Üniversite’nin Rektörü Prof. Dr. Fevzi Yakupov ile yapılan görüşmelerde de Sakarya Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzalanması prensip kararına varıldı. Varılan mutabakata göre her iki üniversite arasında sağlanacak işbirliği yakın bir zaman içinde imzalanacak protokolle hayata geçirilecek. Öğretim üyelerimizin son derece zengin izlenimler edinerek tamamladıkları ziyaretleri sonucunda Türkiye ile komşu ve akraba toplumlar arası ilişkilerin önemi bir kez daha vurgulanmış oldu. 

Fotoğraflar