Bölümümüzün Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. H. Musa TAŞDELEN, Prof. Dr. Ali Rıza ABAY, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal ŞAN ve Yrd. Doç. Dr. İsmail HİRA’dan oluşan bir heyet İsveç’in Umeå Üniversitesinde Erasmus öğretim üyesi değişimi programı çerçevesinde 26 Ekim-3 Kasım 2007 tarihlerinde seminer vermek ve bir dizi inceleme ve araştırma ziyaretlerinde bulunmak üzere İsveç Umeå’daydılar. Ziyarete, bölümümüzün Araştırma Görevlilerinden Pınar YAZGAN da halen misafir Erasmus öğrencisi olarak bulunduğu Danimarka-Kopenhag’dan katıldı. Öğretim üyelerimiz Umeå Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde "Kültürel ve Toplumsal Çoğulculuk", "Geleneksel Türk Kültürü", "Medeniyet Tartışmaları ve Sosyal Refah Devleti" konularını kapsayan bir dizi semineri, Lisans üstü öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin hazır bulunduğu bir oturumda sundular.
Seminer sunumlarının yanı sıra geçen yıl Umeå Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Leif Stening ve Bölümün Erasmus koordinatörü Gun-Marie Ericsson’un Üniversitemize yaptıkları ziyaretle başlayan ikili ilişkilerin geliştirilmesinin zemini de araştırıldı. Bu anlamda Umeå Üniversitesi Erasmus Koordinatörü Per A. Nisson ile Erasmus hareketliliği üzerine görüş alışverişinde bulunularak önümüzdeki dönemden itibaren öğrenciler düzeyinde de değişimin başlatılması prensip kararına varıldı. Bu görüşmede Umeå Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi arasında yapılabilecek başka çalışmaların imkanları da masaya yatırıldı. Özellikle de Yaz kursu ve ikili projeler üzerinde duruldu. Yine ikili görüşmeler kapsamında Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Asa Persson Isaksson ile de sosyal bilimler alanında yapılabilecek işbirlikleri üzerinde duruldu.
Ziyaret kapsamında ayrıca Umeå’da, Umeå Belediyesince işletilen “Umeå socialtjanst (Haga Aldrecenter)” yaşlı bakım evine de ziyarete gidilerek, yaşlı bakım evi yöneticilerinden İsveç’teki yaşlı bakım hizmetleri konusunda inceleme ve gözlem imkanı elde edildi. Ziyaret sonucunda öğretim üyelerimiz sundukları seminerlerin yanı sıra İsveç’in Avrupa toplumu içinde öne çıkan Refah Devleti modeli ve Çokkültürlü toplum ideali konusunda da son derece zengin bir deneyim edinme imkanı buldular. Umeå Üniversitesi Sosyoloji Bölümüne yapılan bu kısa ziyaret kısa süreli ancak gerek akademik ve gerekse kültürel ilişkilerin geliştirilmesinde son derece zengin izlenimlerle sona erdi.