Ana Sayfa
Duyurular
Prof. Dr. Sabahattin Zaim Vefat Etti

Prof. Dr. Sabahattin Zaim vefat etti

PROF. DR. SABAHATTİN ZAİM'İ KAYBETTİK                

Üniversitemize ait İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin kurucu dekanlığını yapan ve akademi dünyasında "İktisadın Duayeni" olarak tanınan Prof. Dr. Sabahattin Zaim, bir süredir kanser tedavisi gördüğü hastanede 81 yaşında yaşama veda etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de aralarında bulunduğu pek çok tanınmış kişinin, bilim adamının ve öğrencinin yetişmesinde emeği olan Zaim, bu özelliğinden dolayı "hocaların hocası" olarak da tanınmaktaydı.
            

SABAHATTİN ZAİM KİMDİR?

1926 yılında Makedonya'nın İştip kasabasında doğan Zaim, burada Türklere yönelik baskıların ardından ailesiyle birlikte 1934 yılında İstanbul'a göç etti. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdari Şube kısmında tamamlayan(1947) Zaim, 1953 tarihinde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyal Siyaset Kürsüsü'nde asistan oldu ve tam 40 yıl aralıksız bir şekilde bu üniversitede doktor, doçent, profesör ve kürsü başkanı olarak görev yaptı. Suudi Arabistan'daki Melik Abdülaziz Üniversitesi'nde bir sürerliğine misafir öğretim üyeliğinde bulunan Sabahattin Zaim, Uluslararası Sarayova Üniversitesi'nin kurucu rektörü olarak, 2003-2004 yıllarında görev almıştır. Zaim, 1998'de Üniversitemizde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin kurucu dekanlığını yapmış, daha sonra emekli olarak yarım asırlık akademik hayatını tamamlamıştır. Zaim, emekliliğini de konferans vererek, öğrenci yetiştirerek, yurt içi ve yurt dışındaki sosyal ve kültürel etkinliklere katılarak değerlendirmeye çalıştı.
           

Sadece akademik alanda değil, sosyal alandaki faaliyetlerde de oldukça aktif bir yaşam süren Prof. Dr. Sabahattin Zaim, birçok vakıf ve derneğin kuruluşunda da bizzat görev almıştır. Zaim, 1998-2000 yıllarında da YÖK üyeliği görevinde bulunmuştur.      
            

Prof. Dr. Sabahattin Zaim, Sakarya Üniversitesi 
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen bir programla anıldı. Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda düzenlenen anma programına Tarım Eski Bakanı Prof.Dr.Sami Güçlü ve SAÜ Rektör Vekili Prof.Dr. Prof.Dr.Muzaffer Elmas’ın yanı sıra öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli topluluğu katıldı. Prof.Dr.Sabahattin Zaim'in hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterisi ile başlayan programda, yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda öğrenci yetiştiren, pek çok konuda ilkleri gerçekleştiren, Çalışma Ekonomisi ve İslam Ekonomisi alanında yaptığı çalışmalar ve yazdığı kitaplarla hocaların hocası unvanını alan Prof.Dr.Sabahattin Zaim hakkında Tarım Eski Bakanı Prof.Dr.Sami Güçlü; “Akademik ve bilimsellik yönü çok kuvvetli, mesleğinde çok başarılı bir insandı”, Prof.Dr.Muzaffer Elmas; “Akademik yönünün yanı sıra hayata hep olumlu bakan pozitif bir insandı”, Prof.Dr.Engin Yıldırım; "Gerçek bir halk aydınıydı. Şu gök kubbede hoş bir seda bırakarak aramızdan ayrıldı”, Prof.Dr.Harun Taşkın; "Çalışkan ve geleceği düşünen bir insandı”, Prof.Dr.Durmuş Günay; “Sadece bir bilim adamı değil çok iyi bir insan yetiştiricisiydi" dedi.
           

Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ailesi olarak, merhuma Allah'tan rahmet, ailesi, yakınlarına ve Türk akademi camiasına sabır ve başsağlığı diliyoruz.

Fotoğraflar