Sosyoloji Kulübü Erasmus Konferansları'nın 3.'sü Prof.toth'un Katılımıyla Gerçekleştirildi

Sosyoloji Kulübü Erasmus Konferansları'nın 3.'sü Prof.Toth'un katılımıyla gerçekleştirildi

Prof. Kinga SzabÓ-TÓth

Sosyoloji Kulübümüzün düzenlediği Erasmus konferanslarının  3. serisi, Miskolc Üniversitesi Sosyoloji Enstitüsü (Macaristan)  Öğretim Üyesi Prof. Kinga SzabÓ-TÓth'un katılımıyla gerçekleşti. 28-29 Mayıs 2008 tarihlerinde düzenlenen konferansta Prof. SzabÓ-TÓth iki farklı sunum yaptı. 28 Mayıs'ta "Gypsies in Hungary" başlığıyla yapılan sunumdan sonra, bir sonraki günde “Hungary in figures and Hungarian families” başlıklı sunum yapıldı.

Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Musa Taşdelen'in açılış konuşmasından sonra söz alan Prof.
SzabÓ-TÓth, "Gypsies in Hungary" başlığıyla yaptığı ilk günkü sunumunda, Macaristan'da yaşayan çingenelerin tipik özellikleri üzerinde durdu. Dünya genelinde 12 milyon, Avrupa'da 8 milyon Macaristan'da ise 400.000 ile 600.000 arasında çingenenin olduğunu belirten Prof. SzabÓ-TÓth, siyasi açıdan bir millet olarak kabul edilmeyen çingenelerin çok genç bir nüfustan oluştuğunu ve gruplar halinde yaşayan bu insanların, müzik gibi belli alanlarda uzmanlaştığını söyledi. Macaristan'daki (Miskolc Üniversitesi) Sosyoloji Bölümü'nde birkaç çingene kökenli öğrenci olduğunu belirten Prof. SzabÓ-TÓth, bu öğrencilerin kendilerine sağlanan burslarla öğrenimlerine devam ettiğini belirtti. Prof. SzabÓ-TÓth, 29 Mayıs tarihinde “Hungary in figures and Hungarian families” başlığıyla yaptığı sunumda da, Macar ailerin öne çıkan karakteristikleri üzerinde durdu.