Ana Sayfa
Duyurular
Bölüm İçi Akademik Seminerlerin İkincisi Yapıldı

Bölüm İçi Akademik Seminerlerin İkincisi Yapıldı

2009-2010 öğretim yılı "Bölüm İçi Akademik Seminerleri" Okt. Hasan Yazıcı'nın "Sakarya'nın Politik Kültürü" konulu sunumuyla devam etti. Bölümümüz öğretim elemanlarının katılımıyla Dekanlık toplantı salonunda gerçekleşen seminerde, 2005 yılında Sakarya'nın ilçe ve köylerinde 516 kişi üzerinde yapılan çalışmanın verileriyle ilgili değerlendirme yapıldı.

Elde edilen verilerden şu sonuçlara ulaşıldı: Sakaryaların büyük bir çoğunluk demokrasinin eşitliğe (% 85.8) ve hürriyete (% 80) dayalı halk yönetimi anlamına geldiğini belirtiyor. Yarısı demokrasiyle ülkenin kalkınması (% 53.7), yarıyı aşkın bir çoğunluk toplumsal ve ekonomik sorunların çözümü arasında ilişki kuruyor. Sakaryalılar demokrasiyi hem eşitliğe ve hürriyete dayalı bir yönetim biçimi hem toplumsal sorunlara bir çare olarak algılamaktadır.Sakaryalıların % 90’ı Türkiyede iki veya daha çok parti olması; % 83.1’i belediye başkanlarının, % 54.38’i valilerin seçimle işbaşına gelmesi gerektiğini, % 84’ü seçimle gelen hükümeti, iyi bir diktatöre tercih edeceğini belirtiyor. % 85.86’sı halkın oy hakkı sayesinde hükümetleri etkileyebileceğine inanmaktadır. Tablo genelde Sakaryalıların demokratik rejimi hürriyetçi ve çoğulcu kurumlarını benimsediğini ve onlara sahip çıktığını gösteriyor.Sakaryalıların % 84’ü kendisini “çok veya oldukça” dindar görmekte, % 97.83’ü dini “önemli” saymaktadır. Öte yandan Sakaryalıların % 83.56’sı “laikliğin önemli” olduğunu belirtiyor. Sakaryalıların düş kırıklığı içinde siyaseti ve hükümetleri etkilemekte kendini güçsüz hissettiği görülüyor.Sakaryalıların büyük çoğunluğuna göre toplumun en büyük sorunları “işsizlik” ve “ekonomi”dir. % 61.63’üne göre siyasetin “amacı”,”huzur ve düzenin” sağlanması ve % 12.72’sine göre ”pahalılıkla mücadele”dir. Devletin fiyatları kontrol etmesi (% 31) ve pahalı mal satanları cezalandırması (% 29) gerektiğine inanlar üçte bir civarındadır. Vatandaşlar siyaset ve devletin amaçlarını toplumsal sorunları çözmek ve ekonomik refahı sağlamak olarak görmektedir.Sakaryalıların çoğu politikacıların pek faydalı olmadıklarını (% 41’ine göre “zararlı”), hükümetleri oy endişesi ile hareket ettikleri için gerekli kararları alamadıkları (% 88); partilerin seçimlerden sonra seçmenleri unuttuklarını (% 59.68), vatandaşın sorunları ile ilgilenmediklerini (% 53.88) düşünmektedir.

Sakaryalıların % 61’inin Silahlı Kuvvetleri Türkiyede demokrasinin teminatı olarak görmesi ilginçtir. Bulgular, hükümet, parti ve politikacılara duyulan güvensizliğin yaygın olduğunu göstermektedir.Sakaryalı kendini, hükümet ve politikacılar karşısında oldukça güçsüz hissediyor. Siyasetle medyayı takip ederek ilgileniyor, kendisini aktif bir oyuncudan daha çok pasif bir seyirciye benzetiyor. Hükümetlere sesini duyurabileceğine inanmıyor (% 75.98). Haksız muamele gören vatandaşın hakkının aramasının “zor” veya  “imkânsız” olduğunu düşünüyor (% 89).Kitlelerin hükümet ve siyasetçilerin toplumsal beklentilere cevap vermekten uzak olduklarını düşünmesi ve siyaseti etkileyebilme kapasitesi açısından kendini çok güçsüz görmesi, demokratik düzenin gelişmesine ve yerleşmesine olumsuz etki yapabilir.Ancak Sakaryalılar partilere, politikacılara ve hükümetlere duyduğu güvensizliği, demokratik rejimi sorgulamaya ve alternatif bir rejim tercihine kadar vardırmıyor. Sakaryalıların büyük çoğunluğu, algıladıkları biçimde “demokrasinin” kendileri için önemli (% 96.5) olduğunu söylüyor. Sakaryalılar bir rejim olarak demokrasiyi hükümet politikalarından ayırıyor; siyaset ve siyasetçilere duyduğu güvensizliğe rağmen demokrasiden vazgeçmiyor.

Fotoğraflar