Ana Sayfa
Duyurular
Prof. Dr. Hasan Ünal Nalbantoğlu'nu Kaybettik

Prof. Dr. Hasan Ünal Nalbantoğlu'nu kaybettik

Orta Doğu Teknik Üniversitesi sosyoloji bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal Nalbantoğlu, 19 Ocak Çarşamba günü aramızdan ayrıldı.

Hasan Ünal Nalbantoğlu 1947 yılında Ankara’da doğdu. Üniversite eğitimini sırasıyla Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Lisans), Londra Üniversitesi (Yüksek Lisans) ve Hacettepe Üniversitesi’nde (Doktora) tamamladı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi (1968-1980) ve Durham Üniversitesi’nde (1975-76) çalıştı. 1980’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ne dönen ve 12 Eylül 1980 sonrasında 1402'ye tabi tutularak öğretim üyeliğine son verilen Nalbantoğlu, 1983-1990 yılları arasında California Berkeley Üniversitesi Sosyoloji ve Şehir Bölge Planlama Bölümlerinde ve ayrıca, Sanayi Toplumlarının Politik Ekonomisi Programı’nda dersler verdi ve araştırmalar yaptı.  

Yakın zamana kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışan Hasan Ünal Nalbantoğlu 2010 yılında emekli oldu.Heidegger, Gadamer, Lukacs, Sanat ve edebiyat sosyolojisi üzerine dersler veren Nalbantoğlu'nun akademik çalışma hayatı boyunca şehir sosyolojisi, Osmanlı ekonomi tarihi, bilgi sosyolojisi ve sanat sosyolojisi alanlarında çeşitli makaleleri yayınlandı. Son yıllarda modernitenin krizi ve enformasyon çağının gelişiyle, Batı metafiziğinin sorgulanması gibi konular üzerine yoğunlaştı.
Öğrencilerinin hazırladığı Patikalar: Martin Heidegger ve Modern Çağ (1997) başlıklı derlemeye "Patikalar ve Otobanlar" makalesiyle katkıda bulundu. Çizginin Ötesi (2000) adlı derlemesinde ise modern üniversite ve onun disipliner sınırlarını sorunsallaştırdı. Son kitabı, Arayışlar: Bilim, Üniversite, Kültür’de (2009) de daha önce yayınlanmış makalelerinin büyük bölümüne yer verdi. Prof. Dr. Nalbantoğlu son dönem makalelerinde ‘yaratıcısı olmayan sanat’, ‘çağdaş mimarlık mesleği ve Türkiye'deki söylemsel pratikleri’, ‘mimarlık, sosyoloji ve ötesi’ üzerinde durmuş, en son makalelerini ise ‘sıkıntı’, ‘Angst’ ve ‘ahlaki reçeteler' sunmanın muhtemel boşunalığına ayırmıştı.Hasan Ünal Nalbantoğlu, 20 Ocak Perşembe sabahı ODTÜ Mimarlık Anfisi’nde gerçekleştirilen tören ve Kocatepe Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Çankırı  Şabanözü’nde ailesi, dostları ve öğrencileri tarafından annesinin yanına defnedildi.

Fotoğraflar