1993 yılında eğitim öğretim yılına başlayan Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümümüz, 21. Yılına denk gelen 2014-2015 Öğretim Yılının açılış programını 17 Eylül 2014 tarihinde gerçekleştirdi. Özellikle yeni gelen öğrencilere “Hoş geldiğiniz” demenin ve onları Bölüm hakkında bilgilendirmenin hedeflendiği program, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şan’ın açılış konuşması ile başladı.
Programda bütün öğretim elemanları ve ağırlıklı olarak eğitime yeni katılan birinci sınıf öğrencileri hazır bulundu. Bölüm Başkanı Şan, Bölümümüzün Türkiye’ye ve Sosyoloji dünyasına önemli bir katkı sunduğunu, Bölüm olarak, başarılı ve prestijli bir yerde bulunduğumuzu ve bu yerin her geçen gün daha da önemli hale geldiğini belirtti. Bölümümüzün öğretim üyesi, öğrencisi ve idari personeliyle bir aile ocağı olduğuna ve Sakarya Sosyoloji Bölümünün farklılıklarına dikkat çeken Şan, yeni öğrencilere tavsiyelerini içeren konuşması ile birlikte Bölüm öğretim elemanlarını tanıttı.
Şan’ın konuşmasından sonra dönemin ilk dersi öğretim üyemiz Prof. Dr. Tayfun Amman tarafından verildi.
Prof. Dr. Tayfun Amman’ın açılış dersi, öğrencilerimizin sahip olmaları gereken sosyolojik muhayyilenin ipuçları ile doluydu. Aynı zamanda bir Tıp doktoru da olan, Amman neden tıptan Sosyoloji’ ye geçtiğini anlatarak, Tıp biliminin insan hayatında ne kadar önemli ise, Sosyoloji’ nin de toplum hayatında öylesine önemli olduğunu vurguladı. Sosyolojinin ve sosyolojik düşünmenin öneminin giderek arttığını belirten Amman, öğrencilere yaşamları boyunca yararlanabilecekleri önemli bilgiler sundu.
Ülkemizin temel problemlerini çözmede sosyolojinin değerli bir çalışma alanı olduğunu, toplumu anlayarak, toplumun meselelerini herkesten farklı bir biçimde yorumlamamız ve topluma çözüm sunmaya çalışmamız gerektiğini anlatan Amman; öğrencilere, mesleklerini hayat gayesi olarak görmelerini ve ciddiyetle yapmalarını tavsiye etti.
Prof. Dr. Hacı Musa Taşdelen ve Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Arslan’ın da kısa konuşmalarını içeren program büyük ilgi ile izlendi. Katılımlı, coşkulu ve yüksek motivasyonla gerçekleşen programda sosyolojinin sınırlarının da ötesinde öğrencilerin yaşam boyu yararlanabilecekleri bilgiler sunuldu.
Programda, Sakarya Sosyoloji Bölümünün öğretim kadrosunun, yeni öğrencileri bir aile havası içerisinde karşıladıklarına vurgu yapıldı ve onların her türlü ihtiyaç ve beklentilerinde kendilerine kapılarının açık olduğu belirtildi.
Program; Bölümümüzün, Üniversitemizin misyon ve “mükemmellikte sürekliliği” esas alan kalite politikalarıyla uyumlu, yalnızca ülkemizde değil global dünyada da söz sahibi yerli bir sosyoloji ekolü oluşturmak ve daha ileri seviyelere ulaşma çabasıyla, kararlı ve verimli bir şekilde çalışmalarını sürdüreceği belirtilerek sonlandırıldı.