Son yıllarda Türkiye’nin soydaş ve akraba topluluklarla daha ileri işbirliği sürdürme politikasını çok iyi bir şekilde uygulayan Sakarya Üniversitesinde yurtdışından gelen çok sayıda öğrenci bulunuyor. Sosyoloji Bölümünde de halen 10’dan fazla öğrenci okumakta ve bu sayı her geçen gün artmaktadır. Birçok ortak yönü bulunan ve neredeyse aynı dili konuştuğumuz bu kardeşlerimizin, özellikle ilk yıl akademik dil açısından kısmen zorlandıkları gözlenmiştir. Bunu dikkate alarak final sınavları öncesinde kendilerine motivasyon olsun diye bölümümüzde okuyan öğrenciler ile bir araya gelip motivasyon toplantısı gerçekleştirdik. Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Arslan başkanlığında gerçekleşen ve ağırlıklı olarak Türkmenistan’dan gelen öğrencilerin yer aldığı toplantıda Azerbaycan’lı öğrenciler de yer aldı.
Bölümümüzde Yüksek Lisans yapan ve oldukça başarılı bir performans sergileyen "Najiba Rafizade ve halen 3. sınıfta okuyan Nurlan Ali, mazeretleri nedeniyle fotoğraf çekimine katılamasalar da hem diğer öğrencilere motivasyon olsun diye hem de kendi görüşlerini dile getirmek üzere şunları söylediler:
Najiba: Bugün, tüm sene boyunca birikmiş yorgunluğumu atmış oldum. Çalışmalarım boşuna gitmedi, yoğun çalıştığıma ve yorgunluğuma değdi. Bugünden itibaren ilk geldiğim gün gibi, enerjili ve ümitle ilerleyeceğim.
Nurlan: Sadece not için çalışmayın, gerçekten öğrenmek ve kendiniz için çalışın. Daha başarılı olursunuz.
Diğer öğrenciler de şu görüşlere yer verdiler:
"Bu toplantıyı iyiki yaptınız, bu sözler insana ilaç gibi geldi, canımız sıkkın, moralimiz bozuktu. Bu toplantı benim için bir umut oldu. Kendi kendime, 'Kimden eksiğimiz var, tabiiki yapabiliriz' dedim."
“Hocam, bu toplantıda çok şey öğrendim”
“Çalışınca oluyor, çalışacağız, yapacağız”
“Büyük faydası oldu, bundan sonra çalışmaya daha çok çaba göstereceğim.”
“Doğrusu bölümümü değiştirmeyi düşünüyordum, çünkü sosyoloji dile hakimiyeti gerektiriyor; ama bu toplantıdan sonra tutumumu değiştirdim, kolaya kaçmayacağım, ne kadar zor olsa yaparım. Bu toplantıyı yaptığınız için bölümümüze ve size çok teşekkür ederiz.” .
Bilindiği gibi, bölümümüzde, Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Arnavutluk, Yunanistan vb. ülkelerden çok sayıda akraba öğrenci gelip bölümümüzde okuyup, mezun oluyor.
Öğrencilerimize başarılar ve başarılarının devamını diliyoruz.