Ana Sayfa
Duyurular
Sakarya Sosyologlarından Uzunçınar İkinci Araştırma Çıkarması
Sakarya Sosyologlarından Uzunçınar İkinci Araştırma çıkarması

Sakarya Sosyologlarından Uzunçınar İkinci Araştırma çıkarması

Geçtiğimiz yıl Sakarya/Akyazı/Uzunçınar Köyünde yapılan Sosyal ve Kültürel Yapı Araştırması Projesinin saha bölümünü tamamlamak üzere Bölümümüz öğrencileri ile yeniden Uzunçınar Köyüne araştırmaya gittik. Adeta bir çıkarma heyecanı ile gerçekleşen Araştırma Projesi köyün kuruluşundan bugüne bütün geçmişi ve bugünü anlamayı içeriyor. Bütün ailelerden toplanan fotoğraflar ile geçmiş, bugün ve gelecek birleştirilmeye çalışılıyor.

Bölümümüz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Arslan’ın yöneticiliği ile Mayıs ayında gerçekleştirilen proje için giden araştırma ekibimizi, geçen yıldan deneyimli olan köylüler de köye girmeden önce heyecanla ve motosikletler ile karşıladılar. Daha önce gidilmemiş tüm evlere gidilen araştırmada, Muhtar Maksut Terzi’nin organizasyonu ile sıcak bir misafirperverlik gösteren Uzunçınarlılar, araştırma sonuçlarını heyecanla beklediklerini söylediler ve araştırma ekibi ile fotoğraf çektirmek için sıraya girdiler. 

Çok yönlü ve uzun soluklu bir çalışmanın yapıldığını belirten ve geçen yıldan bu yana yapılan çalışmaları köy kahvesinde bir projeksiyon ile gösteren Arslan ise, hem araştırmaya destek veren Uzunçınarlılara hem de araştırmada emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etti.

Araştırmaya katılan öğrenciler da bu proje ile ilgili duygularını şöyle dile getirdiler: “Bugün, üniversiteye başladığım andan itibaren geçirdiğim en güzel günlerden biriydi. Belki de tek gündü. Köyü ve insanları çok sevdim ve çok eğlendim. Değişik bilgiler ve  ilginç şeyler öğrendikçe sahada mutlu oldum. İyi ki araştırmaya gittim, gerçekten çok zevk aldım.”  

“Köy bir doğa harikası. İnsanlar çok samimi ve yardımsever. Köyü o kadar benimsedim ki ben de artık bir Uzunçınarlıyım. Evine gittiğimiz insanlar bizleri çok iyi ağırladı; artık bizim de evden sayıldığımızı söylemeleri samimiyetlerinin ve içtenliklerinin göstergesiydi.”

“Böyle bir etkinlik bana Türk köylüsünün hala ne kadar misafirperver, sıcakkanlı ve insanlıklı olduğunu göstermiş oldu ve kendimi gerçekten bir araştırmacı, bir sosyolog olarak hissetmeye başladım. Günümüzde bizi her ne kadar kendi kültürümüz, dilimiz, vatan sevgimiz, kendi insanlarımıza olan vefamızı alarak kendimizden uzaklaştırmaya ve başkalarına benzetmeye çalışsalar da bu gibi şeylerin en azından köylerde yok olmadığını görmek beni memnun etti.”

Yapılan analiz çalışmalarının devam ettiğini belirten Arslan, sonuçların elde edilen tarihi fotoğraflar eşliğinde hem bilimsel bir araştırma olarak hem de köyde değişik malzemelerin bir araya getirilmesi ile çok orijinal bir çalışmanın ortaya çıkacağını ümit ettiklerini söyledi.