Ana Sayfa
Duyurular
Prof.Dr. Musa Taşdelen’in Yeni Kitabı Yayınlandı: Sarı Saltık Algısı
Prof.Dr. Musa Taşdelen’in yeni kitabı yayınlandı: Sarı Saltık Algısı

Prof.Dr. Musa Taşdelen’in yeni kitabı yayınlandı: Sarı Saltık Algısı

Bölümümüz öğretim üyesi, Prof. Dr. Musa Taşdelen'in, hakkında çeşitli rivayetlerin olduğu fakat Balkanlara ilk defa İslamı taşıyan önder bir kişilik olarak bilinen, Sarı Saltık hakkında yazdığı eseri yayınlandı.

Bulgaristan, Romanya ve Kırım Müslüman Topluluklarında Sarı Saltık Algısını  ortaya koymaya çalışan ve Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) tarafından Kasım 2015’de yayınlanan eser  152 sayfadan oluşuyor.

1297/1298 (ö) yıllarında vefat ettiği bilinen ve hakkında farklı görüşlerin bulunduğu Sarı Saltık, Anadolu ve Rumeli’nin  fethi sırasında önemli rol oynayarak efsaneleşen bir halk kahramanıdır.

Ebul Hayri Rumi tarafından Cem Sultan’ın talebi üzerine yazılan Saltıkname’ye göre, Balkanlar’dan Avrupa’nın içlerine, Kırım’a, Portekiz’e, Rusya ve Japonya’ya oradan da Çin ve Hindistan’a ve Afrika’nın içlerine kadar bir çok bölgeyi ziyaret eden ve buralarda belirli süreler ikamet eden gezgin bir derviş olduğu bildirilmektedir.

Efsanevî şahsiyet kimliğini daha yaşarken elde ettiği söylenmektedir. Hayatını anlatan Saltukname destanı, bu13. yüzyıl alperenlerin savaşlarını ve çeşitli kerametlerini konu almaktadır.

Taşdelen hocamızı yeni çalışmasından dolayı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. 

Fotoğraflar