Bölümümüzün kurucusu Prof. Dr. Sami Şener Hocamız için düzenlenen Saygı programı 15 Temmuz’da ülkemizi yasa boğan terörist darbe girişiminde şehit edilen vatandaşlarımız için saygı duruşu ile başladı. Akabinde bölüm başkanımız Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan hocamızın yaptığı açılış konuşmasında içerisinde bulunduğumuz durum itibari ile Prof. Dr. Sami Şener Hocamız ve SAU Sosyoloji’nin Türkiye’deki yerini ve önemini değerlendirdi. Şan, sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Sami Şener hocamız zor şartlarda ve kısıtlı imkânlarla bir ideali realize edebilmek için 1993 yılında kurduğu SAÜ Sosyoloji Bölümünde sayıları binlerle ifade edilebilecek lisans mezunları yetiştirmenin yanı sıra, onlarca akademisyen de yetiştirdi. Şunu çok iyi biliyordu: Türkiye’de olağanüstü dönemler olağan dönemlerden daha fazla bir yekün tutmaktadır. Bu kararlılığı ve öngörüsü ile adeta Sami hoca yaklaşmakta olan 28 Şubat’ın adımlarını ön görerek bir an önce adım atmanın gerekliliğine kani olmuştu. Eleştirileri yönelten kişilere “ gereken lojistik desteğin” sağlanarak programın en kaliteli bir şekilde yola çıkacağı konusunda onları ikna etti. Bu anlamda, merhum Sabahattin Zaim, Orhan Türkdoğan, Zeki Arslantürk, İhsan Süreyya Sırma, İbrahim Erol Kozak, merhume Amiran Kurtkan, Edibe Sözen gibi çok kıymetli bilim insanları SAÜ Sosyoloji’de doktora ve seminer derslerine katıldılar.” Açılış konuşmalarını “SAU Sosyoloji, sizin azimli çabalarınızla oluşturduğunuz bir anıt olarak her zaman sizin bize öğrettiğiniz misyona bağlı kalarak yoluna devam edecektir.” cümleleriyle tamamlayan bölüm başkanımızın konuşmasından sonra Prof. Dr. Sami Şener Hocamız için hazırlanan videonun gösterimi izlendi.
Programın ikinci kısmında Prof. Dr. H. Musa Taşdelen, Prof. Dr. Hacı Duran, Prof. Dr. Ramazan Yelken hocalarımızın konuşmalarını yaptığı mini bir panel gerçekleştirildi. Bu panelde; emanet, sadakat ve istikamet olgularıyla değerlerin muhafazası ve sosyolojik bakışın genişletilmesine ve bilimsel ilerlemedeki SAU Sosyoloji’nin önemine değinildi. Bu anlamda hocalarımız Sami Şener hocanın açtığı yolda istikamet üzere yola devam eden Sosyoloji bölümünün kuruluşundan günümüze kadarki sürecinin değerlendirmelerini yaptılar. Sonrasında söz alan Prof. Dr. M. Tayfun Amman hocamız Necip Fazıl’ın “Tohum saç, bitmezse toprak utansın. Hedefe varmayan mızrak utansın! ... Ustada kalırsa bu öksüz yapı. Onu sürdürmeyen çırak utansın!” dizelerini Sakarya Sosyoloji bölümü bağlamında; “Baktığımızda toprak utandırmadı, mızrak hedefe ulaştı, ustanın yapısı öksüz kalmadı ve çıraklar yetişti.” İfadelerini kullanan Amman, Sami Şener hocamıza bu hareketin başlatıcı olarak teşekkür etti.
Daha sonra söz alan Prof. Dr. Ali Rıza Abay, Doç. Dr. İsmail Hira, Doç. Dr. Ali Arslan, Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Oğrak, Öğrt. Gör. Dr. Aydın Aktay, Doç. Dr. Yusuf Genç, Yrd. Doç. Dr. Recep Yıldız, Dr. Hüseyin Emin Öztürk hocalarımız SAU Sosyolojinin kendilerinde ne anlam ifade ettiğini ve Türkiye’deki diğer sosyoloji bölümlerinden ayrılan özelliklerini ve bu bağlamda Sami Şener hocamızın yönetici ve akademisyen olarak ortaya koyduğu çalışmaları hakkında düşüncelerini ve hatıralarını dile getirdiler.
Kapanış konuşmasını yapan Prof. Dr. Sami Şener hocamız ise o yıllardaki sıkıntılı sürecin zorluklarının ardından zincirlerin kırılması olarak ifade ettiği SAÜ Sosyoloji Bölümü’nün kuruluşunu sıradan bir bölümün kurulması olarak değil bir idealin ortaya çıkışı olarak değerlendirdi. Sosyolojinin yerelliği ve değerler üzerinden yorumlanmasını bir toplumsal inşa sürecinde SAU Sosyoloji olarak yaptıkları çalışmaları, teoriyi uygulamalarla destekleyerek sahada da karşılığı olan bir çabanın içerisinde olduklarını dile getiren Sami Şener hocamız, aynı idealle aynı istikamet üzere bölümümüzün ilk günkü heyecanının yarınlara bölümümüz hocaları ile taşınacak olmanın mutluluğunu paylaşarak katılan tüm hocalarımıza teşekkür ederek konuşmalarını tamamladılar.
Ardından Dekanımız Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, bölüm başkanımız Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan ve diğer hocalarımızın Prof. Dr. Sami Şener hocamıza hediyelerini takdiminin ardından Sami Şener hoca onuruna verilen öğle yemeği ile programımız sona erdi. Sakarya Sosyoloji Prof. Dr. Sami Şener hocaya bu vesile ile bir kez daha minnet ve Şükranlarını sunmaktadır.