Ana Sayfa
Duyurular
Doç.Dr. Arslan Sosyoder’de: İslam Toplumlarını Anlamak İçin Düşünceye ve Uygulamalı Sosyolojiye Ağırlık Vermeliyiz
Doç.Dr. Arslan SOSYODER’de: İslam toplumlarını anlamak için düşünceye ve uygulamalı sosyolojiye ağırlık vermeliyiz

Doç.Dr. Arslan SOSYODER’de: İslam toplumlarını anlamak için düşünceye ve uygulamalı sosyolojiye ağırlık vermeliyiz

Bölümümüzün kurucusu Prof. Dr. Sami Şener’in kurucusu ve aynı zamanda başkanı olduğu SOSYODER’in (Sosyologlar Derneği) davet ettiği öğretim üyemiz Doç. Dr. Ali Arslan, 10 Mart 2018 Cumartesi saat 19.00'da Medeniyet Üniversitesi tesislerinde Sosyolojik Düşünme ve Uygulama konusunda konuştu.

Ağırlıklı olarak sosyoloji eğitimi almış veya almakta olan özel bir konuşmacı grubunun dinleyici olduğu programda konuşan Arslan, önce Batılı Sosyolojik yaklaşımlar ile İslam sosyolojisi arasında bir karşılaştırma yaparak bizim neden kendi toplumlarımız ve islam ümmetini anlamamız için özel bir yönteme ihtiyacımız olduğunu açıkladı.

Batılı sosyolojik yaklaşımların genel olarak islam söz konusu olduğunda sağlıklı sonuçlar üretmediğini ve bu yüzden sosyolojide Batılı teorileri ezberlemekle yetinmenin yanlış olduğunu, bu nedenle Müslüman toplumları doğru bir şekilde anlamak için özel bir çabaya ve metodolojiye ihtiyacımız olduğunu söyledi.

Kendi kavramlarımız ile Müslüman toplumları daha doğru anlayacağımızı söyleyen Arslan, bu nedenle uygulamalı sosyolojiye daha fazla ihtiyacımız olduğunu açıkladı.

Sosyolojinin ezberlenecek bilgiler olmadığını anlatan Arslan, teorik sosyolojiye ihtiyaç olduğunu ancak teorik çalışmaların uygulamalı sosyoloji ile bütünleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İyi bir uygulama için iyi bir teori bilmeye, iyi bir teori için de uygulama bilgisine ihtiyaç olduğunu söyleyen Arslan, arabanın nasıl çalıştığını bilmek teori, bozulan arabada aksayan kısımları onarmak ise uygulamalı sosyolojiye karşılık geldiğini açıkladı.

Başkalarının bilgilerini ezberlemekle Müslüman toplumların ve ümmetin problemlerine çare olunamayacağını açıklayan Arslan, bu nedenle sosyoloji öğretiminde merak, gözlem ve düşünceyi aktif olarak kullanmaya ihtiyaç olduğunu ve bunun nasıl başarılacağını uygulama ile göstererek örnek verdi. Program Başkan Yardımcısı Lale Vurgun'un hediye takdimi ile son buldu.