Ana Sayfa
Duyurular
15 Temmuz ve Toplumsal Direnç" Konferansı Düzenlendi
15 Temmuz ve Toplumsal Direnç

15 Temmuz ve Toplumsal Direnç" Konferansı Düzenlendi

Sosyoloji Bölümümüz ve Sosyololoji Topluluğu tarafından organize edilen ve İstanbul İl Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan'ın konuşmacı olarak katıldığı "15 Temmuz ve Toplumsal Direnç" başlıklı konferans Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre merkezinde yoğun katılımla gerçekleşti. Konferansa Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, SAÜ Rektörü Prof.Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Sakarya İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Program 15 Temmuz ile ilgili hazırlanan video gösterimi ve Bölüm başkanımız Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan’ın açılış konuşması ile başladı. Şan “15 Temmuz’un tarihimizde gelecek nesillere ve tüm insanlığa örnek teşkil edecek bir toplumsal direnç örneği olarak kayıtlara geçtiğini, bu gece yaşanan başkaldırı ile Türkiye’nin tarihi boyunca yaşadığı askeri darbelere de en nihayetinde dur deme imkanını ele geçirdiğine” vurguda bulundu. 

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, SAÜ Rektörü Prof.Dr. Fatih Savaşan ve Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun’nun selamlama konuşmalarından sonra kürsüye çıkan Dr. Mustafa Çalışkan Osmanlı döneminden günümüze darbeler tarihini özetledikten sonra 15 Temmuz darbe teşebbüsünü, öncesini ve sonrasını bizzat yaşadıkları üzerinden anlattı.

İstanbul İl Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan, sözlerine  "2016 yılı 15 Temmuz'da ki darbe girişimi, tabiri ben kendim söylüyorum modern Haçlı Seferi. 1099'da Haçlılar'ın Kudüs'ü işgal ettiği tarihi söylediğimde ilginç bir tesadüf ile karşılaştım. 15 Temmuz 1099'da Haçlılar Kudus'ü işgal etmiş. Enteresan bir tesadüf. Bizim yaptığımız ise modern milli mücadeleydi. Biz de milli mücadelenin modern olanını yaptık. Çanakkale'de ki insanlar nasıl bir siperden çıkıp şehit olup arkasından o siper tekrar dolduruluyorsa benim gözlerim Boğaz Köprüsü'nde yani şu anki 15 Temmuz Köprüsünde inanın bu manzaranın bir benzerini gördü" şeklinde devam etti. Dr. Mustafa Çalışkan’ın 15 Temmuz 2016 gecesi boyunca Darbe girişimini püskürtmek için göstermiş olduğu olağan üstü çabaları bir çok örnek üzerinden detaylı bir şekilde anlatması hafızalarımıza kazınan ve asla unutulmaması gereken bir ibretlik olayı kayıt altına almamıza da imkan verdi.

Program Bölüm başkanımız Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan, Rektörümüz Prof.Dr. Fatih Savaşan ve bölümüz öğretim üyemiz  Prof. Dr. H. Musa Taşdelen’nin hediye ve plaket takdimleri ile son buldu.